Asi každý pozná ten pocit, keď bojuje sám so sebou, či večer vyraziť do chladničky alebo do skrinky s potravinami a dať si čipsy, prípadne čokoládu. Považujeme to totiž za pažravosť a niečo nezdravé. Vedeli ste však, že tieto signály nášho tela by sme mali počúvať?
Rýchle sacharidy nie sú dobré sacharidy
Chuť na sladké alebo na slané býva spôsobená nedostatkom rozličných živín, minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých látok. Ak mávate často chuť na sladké, môže to byť spôsobené konzumáciou rýchlych sacharidov. Rýchle sacharidy totiž spôsobujú okamžité zvýšenie hladiny cukru v krvi, čím sa nám naštartuje tvorba inzulínu. No a ak sa tento proces opakuje veľmi často, hladiny inzulínu a cukru v krvi neustále kolíšu. Opätovný rýchly pokles hladiny cukru v krvi potom spôsobuje chuť na sladké. Rýchle sacharidy nenájdete iba v sladkostiach, ale aj v rôznych polotovaroch či dokonca slaných pochutinách. Preto je lepšia konzumácia komplexných sacharidov, ktoré nespôsobujú kolísanie krvného cukru a zároveň zasýtia na dlhšiu dobu. Nájsť sa dajú napríklad v zemiakoch, celozrnných produktoch a zelenine.
Chróm, vápnik alebo fosfor?
Nie je to však iba o rýchlych sacharidoch. Pri náhlej chuti na čokoládu môže telu chýbať napríklad aj chróm, ktorý doplníte brokolicou, kuracím mäsom alebo hroznom. Za výletmi do chladničky ešte môže byť deficit síry. Tú nájdete v brusniciach, chrene, kapuste, vajíčkach či morských plodoch. Chutia vám sladené nápoje? Za tým môže byť dokonca nedostatok vápnika. Podobné chute bývajú spôsobené aj nižšou hladinou fosforu alebo tryptofánu – fosfor nájdete v hydine a orechoch a tryptofán zasa v pečienke, špenáte a sladkých zemiakoch.
Slaný paradox
Máte chuť na sladké naozaj veľmi často? Spôsobuje to aj dehydratácia organizmu alebo deficit minerálov. Skúste sa teda najbližšie, keď vás prepadne chuť na slané alebo sladké maškrty, poriadne napiť. Telo týmto spôsobom tiež dáva najavo nízku hladinu draslíka, ktorý kooperuje so sodíkom na hospodárení organizmu s vodou a je dôležitý predovšetkým pre reguláciu srdcového tepu a tlaku. Zdrojom draslíka je skoro všetka čerstvá zelenina a ovocie. Takže už viete, prečo sú také zdravé. Strážiť si musíte aj dostatočný príjem chlóru. Ten do tela dopravíte hlavne pomocou živočíšnych produktov ako sú ryby alebo čerstvé kozie mlieko. Aj chúťky na slané často spôsobuje nadmerná konzumácia soli, ktorá okrem iného zaťažuje obličky a zavodňuje organizmus. Ak môžete, vyhýbajte sa radšej prehnanému soleniu, údeninám a instantným jedlám a vaše nočné alebo aj denné “vyžieranie” zásob sa tak čoskoro možno stane minulosťou.